Web counter

Thursday, 9 August 2012

ASOCIAŢIA MASS-MEDIA ŞI A JURNALIŞTILOR DE LIMBĂ ROMÂNĂ DE PRETUTINDENI-Comunicat de presa

ASOCIAŢIA MASS-MEDIA ŞI A JURNALIŞTILOR DE LIMBĂ ROMÂNĂ DE PRETUTINDENI
Înregistrată la data de 26-09-2011/Quebec/3367676338
109 boul. Levesque E Laval (Quebec) H7G4P7 Canada
E-mail: secretariatamjrp@gmail.com
Tel. +001.514.961-9091                                                                              Nr.77 din 07 august 2012
 

Comunicat de presă

În cei aproape 23 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, românii din diaspora au fost expuși la nenumărate încercări de manipulare și alienare din partea guvernelor care s-au perindat la conducerea țării. Azi, asistăm, din pacate, la o nouă tentativă de a folosi în scopuri partizane milioanele de români care au părăsit țara în căutarea unei vieți normale, pe care nu au putut să o găsească în țara de origine. Libertatea de a alege locul  în care o persoană dorește să trăiască este fundamentală, de aceea încercările guvernelor din România de a culpabiliza milioanele de români emigrați nu contribuie în niciun fel la stabilirea unui raport de normalitate între românii din țară și cei din afară. Însuși statutul de "cetățean român cu domiciliul în străinătate" menționat pe pașaport, moștenit de pe vremea regimului comunist și inexistent în țările democratice, dovedește cel puțin indiferența vizavi de cei care contribuie consistent, an de an, la un anumit echilibru al economiei românești.

Încercarea de a elimina de pe listele electorale un număr important de cetățeni români cu drept de vot ne ingrijorează, mai ales că  această acțiune se desfășoară  într-un mod empiric și lipsit de legalitate. De aceea, AJMRP propune urmatoarele:

1.      Eliminarea mențiunii de "Cetățean român cu domiciliul în străinătate" (CRDS) din pașaport;
2.      Elaborarea listelor electorale în colaborare cu asociațiile și organizațiile românilor din afara țării;
3.      Implementarea unui sistem informatic de verificare a CNP-urilor persoanelor care au votat, în vederea eliminarii votului dublu. Ideal, ar fi introducerea votului prin corespondență.
4.      Crearea unui minister al românilor de pretutindeni, în conducerea căruia să fie implicate persoane emigrate și nu reprezentanți din țară care nu pot avea o imagine clară a problemelor reale cu care se confruntă cetățenii români din afara țării;
5.      Candidații pentru Circumscripția 43 - Diaspora (deputați și senatori) să aibă, cel puțin, ultimii cinci ani trăiți, efectiv, în țările unde candidează. Astfel vor fi în măsură să cunoască mai bine problemele comunităților de români.

AJMRP este o organizație non-guvernamentală, imparțială din punct de vedere politic, care reunește peste 60 de jurnaliști de origine română din întreaga lume, cu sediul la Montreal, Canada.

Colegiul Director :

Cristian Bucur (Președinte), Octavian Păun (Vicepreședinte), Lucreția Berzintu (Secretară)


Sent from my BlackBerry® wireless device

No comments:

Post a Comment